2011. április 13., szerda

Minden(más)napi kenyerünk

Két éve magam sütöm a kenyerünket. Ez olyan jól hangzik, mintha én valami konyhatünci lennék, pedig nem is. A miénk a világ legegyszerűbb kenyere. Aki eddig kóstolta, mindenkinek nagyon ízlett, legtöbbször a receptet is el szokták kérni.
Bár ez nem egy gasztro-blog, de most szeretném dokumentálni kenyérkénk elkészültét, hátha más is kedvet kap hozzá, hogy háromszor 5 perc ráfordítással finom meleg kenyeret tehessen az asztalára, amibe tudja is, hogy mit sütött bele ;).
Én 30. szülinapomra egy asztali elektromos malmot kértem a családtól, így a bio teljes kiőrlésű lisztet frissen állítom elő hozzá. Nem csak azzal sütöm, mert az számunkra élvezhetetlen, maximum 25%-a a lisztnek, abban különbözik a fehér liszttől, hogy rostálatlan, benne van az egész búzaszem, a héja és a csírakezdeménye is. Ha boltban vásárolsz tk. lisztet, arra nagyon oda kell figyelni, hogy bio legyen. Ugyanis a búza(és minden gabona!) a jótékony beltartalmi értékein kívül a növényvédő szerek és műtrágya maradványait is a maghéjban és a csírakezdeményben tárolja. Amióta ezt tudom, pékségben, boltban nem veszek teljes kiőrlésű kenyeret.
A fehér liszt anyagi megfontolásból mostanában nem bio, de keresem a megoldást.

Tehát a dagasztás nélküli kenyér hozzávalói:

750g liszt (nálam ebből kb. 150g teljes kiőrlésű)
650ml kézmeleg víz (aki akarja, egy részét tejre cserélheti)
fél friss élesztő (vagy egy zacsi száraz, de nekem azzal sosem lesz ugyanolyan)
1 ek só
1 ek cukor vagy méz

A lisztbe belekeverem a sót és a cukrot, a fél élesztőt rámorzsolom, és ráöntöm a langyos vizet.










 Fél kezemmel nekiesek és összekutyulom. Olyan lesz az állaga, mint a nokedlié kb.
 A víz mennyisége változhat, attól is függ, mennyi benne a tk. liszt.









Letakarom egy konyharuhával és 1,5 órát kelesztem. Eközben a nagy jénaimat beteszem a sütőbe és bekapcsolom azt 250 fokra, hogy addigra bemelegedjen, mire a 1,5 órás kelesztési idő letelik.

Mikor a sütő forró, kikapom a szintén forró jénait és egy hablapát segítségével belezuttyintom a jénaiba. Bármilyen más edény is használható, amit sütőbe lehet tenni, pl vaslábos, és azért nem kell kikenni, mert ha elég forró, nem ragad bele a tészta.
 Ha lenne fedele a jénaimnak azt tenném rá, de ennek hiányában a tepsit tolom fölé.






35-40 percig sül, akkor rácsra borítva kihűtjük, ha ki tudjuk várni.


A legújabb energiatakarékos projectem, hogy egyszerre két adagot sütök. De nincs mégegy jénaim erre, és ha újra fel kéne forrósítanom, az máris nem lenne energiatakarékos. Így szilikon muffinformában sütök zsömléket, plusz egy kis kenyeret a másik adagból.







Jó étvágyat kívánok minden kedves kísérletező-kedvű olvasómnak!







5 megjegyzés:

  1. Most kel... :) Kíváncsi leszek!

    VálaszTörlés
  2. A formába töltendő adagokon még módosítani kell, de ízre zseniális! :) Köszi :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy jól sikerült, és én köszönöm a visszajelzést, hogy másnál is működik!!
    Jaj, és tegnap eltört a kenyérsütő jénaim :(, így az én adagomon is kell módosítani...

    VálaszTörlés
  4. Szia Viki!
    Nem mennek az oldalsávban a linkek, kétszer van mindnél a "http://"
    (ja, és köszönjük az Ölbebabát! :-) )

    VálaszTörlés
  5. Szia Viki!
    Jó ötlet a muffin formában zsemle sütés, ki fogom próbálni! :)
    És mi sem szeretjük a 100%-ban tk. lisztből készült kenyeret, akárhogy próbálkoztam vele, nehezen fogyott.

    VálaszTörlés