2011. április 2., szombat

Így is csillog a csaptelep - avagy környezet- és pénztárcakímélő háztartás

Beni 2 hónapos volt, amikor elborította kis testét az ekcéma. Nem volt a családban ilyen bőrprobléma, így sürgősen tájékozódnunk kellett, mitől lehet, hogyan tehetünk ellene. Éjszakákat ültem a számítógép előtt, fórumon beszélgettem olyan anyákkal, akik hasonló cipőben járnak, és cikkek tömegét olvastam arról, milyen mérgekkel terheljük a bőrünket, szervezetünket (és a környezetünket) higiénia címszó alatt. Az első reakcióm tipikusan az volt, hogy ez biztosan túlzás, de be kellett látnom, közel sem az.  Változtatnunk kellett a vásárlási szokásainkon. Tudatosan kellett kiválasztanunk, mit veszünk le a polcról. Olvasni kezdtük a csomagoláson feltüntetett összetevőket. Kezdtük megtanulni, mik azok az összetevők, amiket kerülni szeretnénk. A legijesztőbb az volt, hogy az új tudás birtokában gyakorlatilag az összes kozmetikai és tisztálkodó szerünk szanálásra került.

A következő lépés a mosás, takarítás volt. Emlékszem, mikor havonta pakoltam púposra a bevásárló kosaramat mosógéllel, öblítővel, vízkőoldóval, mosogató-, felmosó-, ablaktisztító-, súroló- és fertőtlenítőszerrel. Iszonyat pénzt költöttünk el arra, hogy módszeresen mérgezzük magunkat és a környezetünket. Aki belepillant egy öko tisztítószereket, kozmetikumokat is árusító webáruházba tekintélyes választék tárul elé. Mivel ezek a termékek még sajnos sokkal többe kerülnek, mint káros társaik, sok elszánt embert tántoríthatnak vissza attól, hogy lecserélje az otthoni készleteit. Mi sem engedhettük ezt meg, így kerestem a költségtakarékos alternatívát. Most félévente veszünk egy 25 kilós mosószódát, 1 kg mosódiót, 1 kg szódabikarbónát, egy gallszappant, egy 5l-es öko mosogatószert és havonta néhány flakon 10%-os ecetet. Ez havi lebontásban durván 2000Ft-ot jelent. Egy 5 tagú család esetében, ahol van két állandóan szutykos kissrác és egy mosható pelenkába csomagolt csecsemő, tehát nincs nap mosás nélkül, sőt! És hogy mit mire használunk?
Íme egy kis lista:
Mosás:
Fehér ruha: kb. 1 bögrényi mosószóda, öblítő tartályába kb. 1 dl ecet
Színes ruha: mosódió 
Foltokat epeszappannal (gallszappan) bedörzsölni
Takarítás:
Fürdőben: mosószóda és ecet
Zsíroldásra: mosószóda, szódabikarbóna vagy mosogatószer
Felmosásra: pici ecet és mosogatószer a vízbe + pár csepp illóolaj
Ablakok: szódabikarbóna és ecet

Ennél professzionálisabb felsorolást találhattok ebben a cikkben.  Ez pedig egy remek kisfilm a témában.



 Most már a kád szélén sem sorakoznak a színes flakonok, és ha lenne is tv-nk, akkor sem jönnék zavarba a reklámoktól, hogy a gyöngy- vagy selyemkivonatos testápolót válasszam. Növényi színszappannal fürdünk és kézmosunk, kb.300Ft-ba kerül, a férjem azzal is borotválkozik, igen, olyan pamaccsal :). A dm-ben vesszük a sampont, a fogkrémeket és a golyós deot, mind saját márkás, nagyjából rendben vannak a termékei, de mindíg el kell olvasni az összetevőket, és aszerint választani! Testápolóm az extra szűz olivaolaj, rém kiadós! Pláne, mióta a bőröm kiheverte az aktív habzóanyagos tusfürdőket és a kőolajos testápolókat és visszanyerte a saját víz- és zsírtartalmát. A finomítatlan ghánai shea vajat is 500g-os kiszerelésben veszem, így lényegesen olcsóbb, és bizony nem romlik meg. Popsikrémnek is kiváló, bár ez ugye nem mindenkinek szempont :).

És ami nagyon meglepett, hogy egy csomó probléma észrevétlenül oldódott meg. Például a mosógépet sem kell féltenünk a fűtőszálcserétől, mert a második vagy harmadik ecetes mosásom alkalmával iszonyat mennyiségű szürke lerakódás borította a kimosott adag ruhámat - a vízkő bizony! Úgyhogy aki vált, az először futtasson le pár üres 90 fokos mosást! Ja, és az öblítős rekeszből is eltünt az a nyálkás fekete izé...

Sokan gondolják, hogy minek vegye a lelkére a környezetszennyezés ügyét, hiszen mit ér pár ember szemléletváltása. Nos, szerintem sokat! Nagyon sok ismerősöm változtatott többé-kevésbé ezeken a szokásain annak hatására, hogy látta, nálunk működik, élőben is működik.

Legyünk hát jó példa mások számára, és húzzuk ki nyugodt lelkiismerettel a dugót a lefolyóból!

3 megjegyzés:

  1. szia, idetaláltam :)

    és rögtön több kérdésem is van:
    - a sheavajat hol veszed? ott, ahová a link mutat?
    - a 300 ft-os tiszta növényi szappan beszerzési helyét is oszd meg lszi!
    - a fekete gomba továbbra is megjelenik az öblítőtartályomban, pedig évek óta csak ecetet töltöttem bele. Mi lehet az oka? Te ki szoktad szedni teljesen megszáradni/kiszellőzni?

    VálaszTörlés
  2. Szia, nagyon örülök!
    Igen a sheavajat onnan veszem, ez Godane-Hajniék webáruháza, ha ismered a mamamiról.
    Sonett színszappant itt szoktam: http://netbio.hu/spd/NetBio_579214/Sonett_natur_szappan_szinszappan_100gr , most pont nincs, de ha beírod a gugliba, kiad egy csomó webáruházat. Az Almawin is uilyen jó.
    Hű, nem tudom, mi lehet a feketedés oka...kiszedni tán évente szoktam, de mondjuk minden mosás után kinyitva hagyom min. egy órára.

    VálaszTörlés
  3. köszönöm a választ! én nem szoktam szellőztetni az öblítőtartályt, lehet, h az a baj..
    na, megyek olvasni az új termést!

    VálaszTörlés