Bár ez nem egy gasztro-blog, de most szeretném dokumentálni kenyérkénk elkészültét, hátha más is kedvet kap hozzá, hogy háromszor 5 perc ráfordítással finom meleg kenyeret tehessen az asztalára, amibe tudja is, hogy mit sütött bele ;).
Én 30. szülinapomra egy asztali elektromos malmot kértem a családtól, így a bio teljes kiőrlésű lisztet frissen állítom elő hozzá. Nem csak azzal sütöm, mert az számunkra élvezhetetlen, maximum 25%-a a lisztnek, abban különbözik a fehér liszttől, hogy rostálatlan, benne van az egész búzaszem, a héja és a csírakezdeménye is. Ha boltban vásárolsz tk. lisztet, arra nagyon oda kell figyelni, hogy bio legyen. Ugyanis a búza(és minden gabona!) a jótékony beltartalmi értékein kívül a növényvédő szerek és műtrágya maradványait is a maghéjban és a csírakezdeményben tárolja. Amióta ezt tudom, pékségben, boltban nem veszek teljes kiőrlésű kenyeret.
A fehér liszt anyagi megfontolásból mostanában nem bio, de keresem a megoldást.
Tehát a dagasztás nélküli kenyér hozzávalói:
750g liszt (nálam ebből kb. 150g teljes kiőrlésű)
650ml kézmeleg víz (aki akarja, egy részét tejre cserélheti)
fél friss élesztő (vagy egy zacsi száraz, de nekem azzal sosem lesz ugyanolyan)
1 ek só
1 ek cukor vagy méz
Fél kezemmel nekiesek és összekutyulom. Olyan lesz az állaga, mint a nokedlié kb.
A víz mennyisége változhat, attól is függ, mennyi benne a tk. liszt.
Letakarom egy konyharuhával és 1,5 órát kelesztem. Eközben a nagy jénaimat beteszem a sütőbe és bekapcsolom azt 250 fokra, hogy addigra bemelegedjen, mire a 1,5 órás kelesztési idő letelik.
Mikor a sütő forró, kikapom a szintén forró jénait és egy hablapát segítségével belezuttyintom a jénaiba. Bármilyen más edény is használható, amit sütőbe lehet tenni, pl vaslábos, és azért nem kell kikenni, mert ha elég forró, nem ragad bele a tészta.
Ha lenne fedele a jénaimnak azt tenném rá, de ennek hiányában a tepsit tolom fölé.
35-40 percig sül, akkor rácsra borítva kihűtjük, ha ki tudjuk várni.
Jó étvágyat kívánok minden kedves kísérletező-kedvű olvasómnak!
Most kel... :) Kíváncsi leszek!
VálaszTörlésA formába töltendő adagokon még módosítani kell, de ízre zseniális! :) Köszi :)
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy jól sikerült, és én köszönöm a visszajelzést, hogy másnál is működik!!
VálaszTörlésJaj, és tegnap eltört a kenyérsütő jénaim :(, így az én adagomon is kell módosítani...
Szia Viki!
VálaszTörlésNem mennek az oldalsávban a linkek, kétszer van mindnél a "http://"
(ja, és köszönjük az Ölbebabát! :-) )
Szia Viki!
VálaszTörlésJó ötlet a muffin formában zsemle sütés, ki fogom próbálni! :)
És mi sem szeretjük a 100%-ban tk. lisztből készült kenyeret, akárhogy próbálkoztam vele, nehezen fogyott.